четвер, 7 лютого 2019 р.

Бібліомарафон «Мова єднання»


                                   

22 січня стартував обласний бібліомарафон «Мова єднання», ініційований Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім. Бориса Лавреньова. Бібліомарафон проводиться  з метою всебічного розвитку і функціонування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя, посилення її консолідуючої ролі у зміцненні державної єдності, враховуючи необхідність захисту мовно-інформаційного простору, підтримки розвитку національної культури та під гаслом «Українська мова – символ єднання нації».
         Термін його проведення визначений важливими датами в історії нашої країни. Адже 22 січня святкується  День Соборності України, встановлений на честь  проголошення Першої Незалежності УНР, а це 22 січня 1918 року та Акту злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року. Це свято є нагадуванням про те, яких великих зусиль та жертовності коштувало об’єднання українських земель, яких невпинно намагалися розділити та привласнити як зі Сходу, так і з Заходу. Сьогодні ж ми бачимо, наскільки важливим було це нагадування.
Він триватиме протягом місяця: з 22 січня по 21 лютого 2019 року.
6 лютого бібліотеки Нижньосірогозького району  активно приєдналися до  бібліомарафону.

Так КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» спільно зі шкільною провели мовознавчий турнір для учнів 9-х класів «Краща мова єднання це українська»  На заході панував дух суперництва, адже учнів було поділено на дві команди «Словограй» та «Мовознавці». І  вони змагались за звання «Кращого знавця української мови. Для них були підготовані різні конкурси. Було все і привітання команд з демонструванням своїх девізів та представлення емблеми і мовна вікторина і прислів’я з приказками і навіть пісні, які їм треба було вгадати. Безліч різноманітних завдань  тільки більше розпалювала бажання перемогти і кожна команда йшла до своєї цілі. По закінченню турніру,  команди отримали пам’ятні подарунки у вигляді оберегів.









Окрім цього, для учнів та вчителів школи, була сформована книжкова виставка «Як річка з роду і до роду, так мова з’єднує народ» 




Зустріч не залишила нікого байдужим. Кожен в черговий раз переконався що всі ми патріоти і мова -  наша гордість і це  привід нею пишатися і спілкуватися.


З метою виховання  любові до рідної мови, свого народу, рідної землі та   показати учням красу та багатство української мови та  викликати бажання глибше вивчати та цінувати рідну мову, милуватися її красою в Нижньоторгаївській сільській бібліотеці було проведено мовознавчий турнір «Слово  наше рідне – слово українське» з учнями 10-го класу Нижньоторгаївської ЗОШ І-ІІІст. Юні мовознавці активно змагалися в таких конкурсах: «Візитна картка»/Моє ім’я/, «Відгадай загадку», «Народ скаже, як зав’яже», «Знайди помилки», «Римування» та інші. Щоб знайти відповідь на деякі запитання та виконати деякі завдання, учні скористалися літературою з книжкових виставок  «Рідна мова – пісня солов’їна» та «Словники – скарбниця українського слова». Турнір пройшов цікаво, змістовно та весело, розвиваючи логічне мислення, память та уважність учнів.








В  Верхньосірогозькій сільській бібліотеці до бібліомарафону «Мова єднання» був проведений флешмоб , у якому прийняли участь читачі та учасники художньої самодіяльності.




В Сірогозькій загальноосвітній школі відбувся День вшанування рідної мови під назвою «Українську рідну мову в дар дали мені батьки». Зустріч пройшла в формі  поетичного акорду, де зібралися молоді таланти, читці які декламували вірші класиків  та сучасних поетів.




Спілкування  було цікавим та залишило приємні враження у кожного присутнього.

А ще у сільській бібліотеці бібліотекар презентувала виставку «Я мовою своєю буду говорити!»




Сільським бібліотекарем Романовою Т.В.  спільно з шкільним бібліотекарем Білецькою О.В. та вчителем Антонян Л.В. у Новопетрівській ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено мовну аплікацію «Мова рідна – найрідніший скарб». Діти читали вірші, співали пісні, переглянули презентації : «Мова єднає нас», «Десять цікавих фактів про мову», флешмоб «Говоримо українською», мовні конкурси та вікторини. Для користувачів бібліотеки оформлена книжково-ілюстративна  виставка « Мова єднання».







Немає коментарів:

Дописати коментар