четвер, 25 грудня 2014 р.

Співець краси, людини і природи…

 (до 120-річчя від дня народження українського   письменника, сценариста,     кінорежисера  Олександра Петровича Довженка).           
      В українській культурі XX ст. навряд чи можна знайти постать величнішу і більш трагічну, ніж Олександр Довженко. Доля щедро наділила його талантами, які мали виток з безмежної любові до України і її народу, до батьків, до творчості у всіх її проявах. Його гаряче почуття втілювалося у художніх, літературних і кінематографічних творах. Глибокий мислитель і знавець української народної духовності, він завжди жив активним громадським життям, цікавився новим і палко вірив у майбутнє.

     З іменем О. Довженка пов’язана особлива сторінка в  історії  української культури. Він приніс їй світову славу кінофільмами  «Звенигора», «Арсенал», «Земля». Його заслужено вважають  «першим поетом кіно».  Вражаючими документами  доби є «Щоденники», а шедевром  його  творчості  - «Зачарована  Десна».  Романтичний пафос, віра в людину, її  високе призначення на землі втілені і в його літературних творах.   О. Довженко виступає новатором, створюючи самобутній жанр  -  кіноповість, який поєднує в собі риси кіносценарію та повісті.
     До 120-річного ювілею  у  відділі  обслуговування  центральної  бібліотеки оформлено  книжкову  виставку  «Живе  у книгах  та  у   фільмах Довженко неповторний».  Працівники  бібліотеки підготували   та  провели  літературну  годину «Олександр Довженко – виразник  нескореної  душі українського  народу»   та  огляд  творчої  спадщини  письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар