пʼятницю, 28 лютого 2014 р.

Бібліовізит «Нас єднає слово Кобзаря»



Шевченко – це той, хто живе в
кожному з нас.  Він – як сама душа нашого
народу, правдива і щира. Поезія його
розлита повсюдно, вона в наших
краєвидах
і в наших піснях, у глибинних,
найзаповітніших  помислах  кожного, чий
дух   здатен розвиватися.
                                                                                                                                                                                                                                 О.Гончар.      
               Тараса Григоровича Шевченка у нас читають, його твори люблять і пропагують.  У багатьох користувачів, друзів нашої бібліотеки  інтерес до книги з’явився саме завдяки творам Великого Кобзаря. Одним з наймудріших, найактивніших наших відвідувачів, активістів та пропагандистів  книги є  Кутіщев  Віктор Микитович, поет, автор багатьох поетичних і прозових збірок, журналіст від Бога, який майже сорок  років був незмінним редактором районної газети «Червоний промінь». Він – один з небагатьох  журналістів Херсонщини нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора.

                 Користувачі бібліотек району добре знайомі з багатьма його збірками, які презентовано в бібліотеках та подаровано їм.
                А от 200-річчю заснування Нижніх Сірогоз  Кутіщев В.М. присвятив нову серію автобіографічних повістей «Чаклунка і внук її», видавши вже 4 книги, продовжуючи працювати над п’ятою.

                  
               Мовою людських доль автор цікаво і зворушливо розповідає  про  окремі сторінки  з історії нашого селища, про роль Тараса Шевченка і його творчості у формуванні  світогляду автора та земляків – сірогозців. Зокрема, згадуючи свою молодість, автор пише: «В моїй торбі поруч з салом, пляшкою молока і пишками, які мама спекла з борошна, виданого нам у коморі, лежав і акуратно замотаний чистою хустиною, а потім ще й газетою потріпаний і читаний-перечитаний «Кобзар».
                «А ще я вголос читав «Кобзаря». Іван не те, що виявився уважним слухачем, він був просто приголомшений почутим.  Коли ж дочитав до кінця «Катерину», аж заплакав і розмазав по обличчю кулаком сльози».
               Напередодні знаменної дати -  200-річчя з дня народження Тараса Шевченка працівники центральної районної бібліотеки разом з користувачами здійснили бібліовізит у родину Кутіщевих Віктора Микитовича і Майї Олексіївни. Зустріч з цікавими та знаними в районі та за його межами людьми була приємним, повчальним і дуже корисним спілкуванням.

Особливо зворушливою була розповідь поета-журналіста  Кутіщева В.М. про дивовижний світ його домашньої бібліотеки – скарбу сім’ї, яка налічує понад три тисячі томів. У ній чимало творів авторів, які жили і творили в далекому минулому. Є передплатні видання Котляревського, Старицького, Лесі Українки, Марка Вовчка, Карпенка-Карого, Івана Франка, Пантелеймона Куліша, Панаса Мирного, Євгена Гребінки, Нечуя-Левицького, Квітки-Основ’яненка, Коцюбинського, Довженка, Костомарова, Скляренка, Зінаїди Тулуб, Збанацького, Олеся Гончара, Івана Цюпи, Сосюри, Малишка, Рильського, Драча, Павличка, Мушкетика.
               З  книжкових полиць з надією дивляться і самі просяться до читання  три сотні  лише кількатомних і багатотомних видань. Є твори майже всіх класиків української літератури як минулого, так і позаминулого століть.


        У бібліотеці Кутіщева В.М. почесне місце займають твори, серед яких є й рідкісні, ювілейні видання. Це копія рукописної збірки «Три літа»  1966 року видання та ювілейний тритомник творів. Ось як сам автор «Чаклунка і внук її» пише у них про це:  «1961 року в Державному видавництві  художньої літератури вийшов прекрасно оформлений тритомник творів Тараса Григоровича Шевченка, присвячений 100-річчю з дня народження поета. Я був безмірно щасливий, придбавши його. І з насолодою і трепетом знову перечитав.


Глибоко вражають  окремі думки  з передмови до цього видання:
           «Для мільйонів у всьому світі Шевченко «відкрив» Україну з її вільнолюбивим народом. Він глибше за всіх пізнав сучасну йому українську дійсність, художньо осмислив її найважливіші проблеми, показав характерні типи українського народу в усій їхній національній, соціальній і психологічній своєрідності.
           Але Шевченко – поет не вузьконаціональний , він належить усьому світові.
          Пісні і думи, страждання і болі, боротьба і прагнення Шевченка, поета справді народного, виразника  народних сподівань, однаково зрозумілі й дорогі всьому людству, незалежно від національності. Поет він великий і багатогранний…»
         У ході спілкування з родиною Кутіщевих під час бібліовізиту  працівники та користувачі бібліотеки дізналися багато цікавого і корисного, зокрема про роль та значення творчості Тараса Григоровича Шевченка та необхідності її глибокого вивчення та пропаганди.
         Для виставки «Шевченківські передзвони», оформленої  в центральній районній бібліотеці, родина Кутіщевих передала твори Великого Кобзаря з власної бібліотеки.

Великий Кобзар завжди з нами, а тому актуальними є рядки Миколи Павлієнка:
                         Ти нам залишив прагнення високі,
                          Шляхи священні,по яких іти
                          Твого сумління й мужності уроки
                           Ми бережем і будем берегти.

Немає коментарів:

Дописати коментар