пʼятницю, 7 листопада 2014 р.

«Відкрий, о, рідна моя мово, свої скарбниці золоті»


     
  Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
   Згадаймо слова В. Сосюри: "Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема". Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. А на думку Є.М.Верещагіна і В.Г.Костомарова, "національна мова входить у поняття національної культури, бо природні умови, географічне положення, рівень і спеціалізація народного господарства, тенденція суспільної думки, науки, мистецтва – всі великі й малі особливості життя народу знаходять відбиття у мові цього народу".

     Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.
    7  листопада в нашій бібліотеці  до дня української писемності та мови  була оформлена  книжкова виставка «Слово наше рідне, слово українське» і для користувачів бібліотеки проведений історичний екскурс «Відкрий, о рідна мово, скарбниці золоті».
Вітаємо всіх українців  з цим святом і бажаємо завжди пам’ятати хто ми і звідки.

Немає коментарів:

Дописати коментар