вівторок, 21 січня 2014 р.

День Соборності України.

Задзвонили срібні дзвони в Україні,
Аж по світі по широкім стало чути:
«Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!».
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати,
Бути світові як захист і окраса.
    В.Переяславець
     День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.
     Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності.
Цю знаменну дату в українському історичному календарі – 22 січня 1919 року ми лише тепер, з державної незалежності, починаємо осмислювати на громадському і державному рівнях. В цей Українська  Центральна рада своїм четвертим Універсалом оголосила Україну суверенною державою.



Вся Україна святкує цю знаменну дату. 20 січня в Нижньосірогозькій центральній районній бібліотеці  було проведено відео-огляд   «День Соборності – символ свободи та єднання України» для учнів 9-б класу Нижньосірогозької ЗОШ, на якому було представлено   книги, присвячені Дню соборності.  Юні користувачі уважно прослухали інформацію  «Суверенна моя Україна», яка присвячена цій даті.

Немає коментарів:

Дописати коментар