пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

До Дня української писемності та мови.


«Мова – духовне багатство народу»
          (До Дня української писемності  та  мови)

Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос — більш нічого.
А серце б'ється - ожива,
Як їх почує!..
Тарас Шевченко
       9 листопада, День української писемності та мови - свято рідної мови.
        Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу.
     «Мова — це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова — це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова — це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу» (Олександр Олесь).
      Пройшла наша мова тернистий і важкий шлях. Мову нашого простого українського народу передав нам у спадок і Григорій Сковорода, вдосконалив її І.П. Котляревський, а основоположником сучасної української мови став наш великий Кобзар - Т.Г. Шевченко.
Він наказував нам, щоб ми любили, знали і вивчали її. Наш народ зберіг силу Кобзаревого слова.
     Для того, щоб ми вивчали, знали і не забували своєї рідної мови, усвідомлювали її значимість, наш національний календар поповнився ще однією важливою датою для кожного справжнього українця — 9 листопада ми відзначаємо наймолодше державне святоДень української писемності та мови.
    День української писемності та мови - свято, яке  було встановлено указом Президента України 15 років тому, в 1997році, й відзначається щороку на честь українського літописця Нестора, який підхопив естафету духовності й просвітництва від Кирила та Мефодія. А ті свого часу перелили мелодію живої мови в писемні знаки.
            День української писемності та мови святкують українські бібліотеки та видавництва, письменники та читачі, громадські діячі та науковці, діти та дорослі, пересічні громадяни, які знають про це свято, люблять            і цінують   рідну мову.
«...Солов'їна, мелодійна, чарівна, співуча, барвиста, лагідна, материнська, рідна, народна...», — так характеризували українську мову учасники заходу «Мова -  духовне багатство  народу» — учні 11-го А класу Нижньосірогозької ЗОШ І – ІІІ ступенів та вчитель української  мови та  літератури Ганна Габаїдзе. У  читальній  залі  КЗ «Нижньосірогозька центральна районна  бібліотека» відбулося свято, яке  підготували  та  провели  бібліотекарі О.Польська та Т.Пузирнікова.



Юні мовознавці взяли  участь у  літературній  вікторині   "Пізнаймо в серці рідне слово". Святкування доповнила електронна презентація "9   листопада – День  української  писемності  та  мови», яка розкрила нові факти про витоки нашої мови, її місце серед інших слов'янських мов, походження і розвиток.           Головна мета заходу - ознайомити учнів з історією України, виховувати почуття глибокої любові до української мови.
      До  уваги  користувачів  бібліотеки було підготовлено  книжково – ілюстративну  виставку  « Українська книга – від  літопису  до  друкованого  слова» .  Бібліотекар юнацької  кафедри  Тамара Пузирнікова  провела  її  огляд.
        Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча  серцю — українська. Так давайте ж разом вивчати, зберігати та примножувати українську мову, і нехай нашому роду ніколи не буде переводу.

Немає коментарів:

Дописати коментар