понеділок, 6 липня 2020 р.

КУПАЛЬСЬКІ СВЯТА – ЦЕ ЛЕГЕНДА


З 6 на 7 липня святкується одна із самих поетичних подій українського обрядового календаря. Найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, свято молоді – свято Івана Купала.
          Фахівці бібліотеки пропонують  переглянути інтерактивний плакат «Купальські свята – це легенда», а також прочитати легенду « Як стало свято Івана Купала»

Було це давно, ще тоді, як тільки світ настав. Але вже люди жили. Ото на Поділлі велику біду терпіли люди від нечистої сили - страшної змії. Поїдала вона худобину, молоденьких дівчат, сіяла страх і сльози. Прийшов кінець терпінню. Громадою вирішили побороти нечисту силу. І вибрали для цього найсильнішого - сина вдовиці Івана. Зробила йому громада меч двосічний та гострий, благословила, квітами та зеленню з дерев сипала йому дорогу на щастя - на бій праведний. Довго шукав Іван нечисту силу. Нарешті знайшов. Страшний почався між ними бій. Два дні і дві ночі билися вони. Сильна була нечиста сила, а Іван ще сильніший, бо бився він за добрих людей. І сила правди зборола злу силу. Розсік Іван змію надвоє - і впала мертвою вона. Раптом зникла ніч, настав ранок, засвітило сонце, прибігли до Івана веселі люди. А Іван стояв спраглий і заболочений від ніг до голови від того бою. Зітхнув радісно і побіг до річки, щоб вмити своє тіло, очиститися від погані. Радісні люди й собі побігли до річки за Іваном, з піснями і вигуками: - До Івана, до Купала. І всі почали купатися, обливатися водою, зривали квіти. Люди повірили, що цей день найщасливіший у році, а різне зілля є багате цілющою силою. Цього дня усі чари збуваються, усі шукають чарівну квітку папороті. Так стало свято Івана Купала.

https://www.thinglink.com/scene/1336639520862371843?editor-closed

Немає коментарів:

Дописати коментар