вівторок, 14 травня 2019 р.

Кримські татари. Роки поневірянь і надій.

  18 травня для кримськотатарського народу - День скорботи і вшанування пам'яті жертв, які загинули у страшні роки примусового виселення кримських татар радянською владою. Рівно 75 років тому сталінський режим за два дні депортував з Криму майже 200 тис. татар.



 До цієї дати в Нижньосірогозькій центральній районній бібліотеці відкрито інформаційну виставку на тему: «Кримські татари. Роки поневірянь і надій.»  На виставці представлено  книги та  інформація з журналів в яких йдеться про офіційну причину виселення татар із Криму, про  сторінки з історії Криму та кримських татар.



  До уваги користувачів представлена нова книга Севгіль Мусаєвої та Аліма Алієва «Мустафа Джемілєв. Незламний».
  Автори – українські журналісти кримськотатарського походження. Обоє народилися в Узбекистані. В 1989 році їхні родини змогли повернутися на батьківщину, до Криму. Алім – аналітик і консультант з комунікацій в експертній компанії «Pro.mova». Севгіль – головна редакторка інтернет-видання «Українська правда». Також вони є співзасновниками громадської організації «Крим SOS».
   «Автором ідеї для створення цієї книги стало видавництво «Vivat». Писали її близько двох років. Це не біографічна книга. «Мустафа Джемілєв. Незламний» написано у формі дружньої бесіди.



  Мустафа Джемілєв є національним лідером кримських татар, символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махіною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування — і переміг.
 Крізь призму життя Мустафи Джемілєва автори показали тяжку долю кримськотатарського народу.
  У виданні читач знайде п’ятдесят годин інтерв’ю, журналістські розслідування, історичні зведення і фотографії з архіву, деякі з яких друкуються вперше.

Немає коментарів:

Дописати коментар