четвер, 16 жовтня 2014 р.

Данину шани віддамо.

      Час летить. Гонить його вітер, як хмарки на небі. Цей же вітер листає і сторінки  минулого, сучасного, майбутнього. Сторінки історії нашого краю, нашої землі. Землі, про яку сказав Ю.В.Безух - мiсцевий поет.
           Моя земля, лише одна земля,
           Не можна ні купити, ні продати,
           Я став на неї босе немовля
           І в неї положив назавжди матір.
     Так, це наша земля, з якою ми пов’язані, як пуповиною , на яку вперше ступили , зробили свій перший крок.  Тож, історія нашого краю творилася тими, хто прийшов на цю землю до нас, хто живе поряд з нами, хто прийде після нас.
          16 жовтня бібліотекарі  Нижньосірогозької центральної бібліотеки разом з учнями Нижньосірогозької ЗОШ – членами краєзнавчого клубу при Будинку творчості дітей та юнацтва провели патріотичний квест «Данину пам’яті віддамо»,  пройшли місцями, в яких завмерли миті історії нашого краю, торкнулися минулого і віддали  шану пам’яті тим, хто залишив після себе ці чудові пам’ятники.
         Першою зупинкою був пам’ятник «Танк», який було відкрито 28 жовтня 1990 року. Присвячений він подвигу  воїнів 19-го танкового корпусу. В кінці 1980-х років в Нижньосірогозькій середній школі був створений пошуковий загін під керівництвом   викладача історії Волобуєва Анатолія Олександровича, які розшукували ветеранів-визволителів. Так пошуковий загін  вийшов  на Раду   ветеранів 19-го танкового корпусу, в гості до якої вони були запрошені.

        Під час цієї мандрівки і виникла думка : чим можуть віддячити, або залишити пам'ять про себе танкісти. У вересні 1990-го року танк "ІС-2" був доставлений залізною дорогою на станцію Сірогози.  Зі станції Сірогози танк своїм ходом прибув до райцентру і завмер на п’єдесталі, як знак великої шани визволителям.

         Друга зупинка – пам’ятний знак жертвам голодомору. 24 листопада 2007 року на знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору 1932-33 рр., відзначення 75-ї річниці цієї страшної для українців трагедії в центральному сквері Нижніх Сірогоз відбулася офіційна церемонія відкриття Пам’ятного  знаку жертвам Голодомору. 
       

       Третя зупинка – меморіал «Скорботна мати», який було відкрито 9 травня 1982 року. Тут похоронені воїни, які визволяли сірогозщину від фашистських загарбників, ті, хто був розстріляний в період окупації, а також герої-підпільники. Біля меморіалу «Скорботної матері» традиційно зупиняються весільні кортежі і молодята покладають квіти з вдячністю за мирне небо. Це місце зустрічі випускників Нижньосірогозької ЗОШ, ветеранів Великої Вітчизняної війни, дітей партизанів. Вчителі приводять учнів на екскурсії, цим самим виховуючи у них любов до рідного краю, повагу до видатних місць, яку вони пронесуть через все життя.



          Четверта зупинка –   пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам в смт Нижні Сірогози, відкритий у червні 2006 року за сприяння Нижньосірогозької селищної ради та Херсонського обласного відділення соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил. Ініціаторам встановлення цього пам’ятного знаку стали воїни-афганці Нижньосірогозького району. Вони самі створили ескізи майбутнього пам’ятника, який виготовила фірма «Гарант» (м. Н-Каховка), самі займалися його спорудженням. Це – Польський Геннадій, Піщемуха Сергій, Джердж Микола, Первоглаз Валентин, Остапенко Геннадій та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар