понеділок, 25 травня 2015 р.

Тисячолітній Володимир. Великий хреститель України-Руси та його слід в історії.


 

  Кожна людина з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її дитинство, дитинство з дивосвітом-казкою, з материнською ласкою у затишній батьківській оселі. То родинне вогнище, маленька батьківщина кожної людини. То її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і  наша велична й неповторна у світі Україна. Її красою захоплювались поети, художники та композитори. Багата славетними іменами та подіями й українська історія. Нашими національними символами є прадавні першокнязі київські та їхні нащадки: княгиня Ольга, князі Святослав, Володимир Великий, Ярослав Мудрий, славний співець Боян, літописець Нестор, а в часи ближчі — славні козацькі гетьмани, кошові й полководці: Дмитро Вишневецький, Самійло Кішка, Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький.



    Нинішнього року минає 1000 років з часу Успіння великого київського князя Володимира Святославича. Хреститель Русі київський князь Володимир Святославич є знаковим символом  для всієї східнослов’янської цивілізації. Адже, серед подій і явищ, що визначали плин вітчизняної історії, либонь, не буде перебільшенням назвати найголовнішим Володимирове хрещення.
    


     Про життєвий шлях князя Володимира, про його роль в історії України-Руси розповіли учням 10-а класу Нижньосірогозької ЗОШ І-ІІІ ступенів бібліотекар  центральної районної бібліотеки Пузирнікова Т.О та бібліотекар шкільної бібліотеки Нижньосірогозької ЗОШ І-ІІІ ступенів  Куца Т.І.  Учні з цікавістю прослухали  про  незаконного сина войовничого Святослава і полоненої древлянської князівни, ключниці княгині Ольги — Малуші,  який докорінно змінив політичну ситуацію в Київській Русі,    за   правління якого  в основних рисах завершилося об’єднання східного слов’янства, помітно посилилися процеси політичної консолідації давньоруської спільноти.  Під час проведення історичного екскурсу «Тисячолітній Володимир. Великий хреститель України - Руси та його слід в історії» звучали стародавні древньоруські мелодії, діти переглянули презентації «Хрещення Русі»,  «Тисячолітній Володимир».



Немає коментарів:

Дописати коментар