понеділок, 23 вересня 2013 р.

День партизанської слави.


     Подвиг Великої Вітчизняної – це  кров і піт воїнів – фронтовиків, підпільників і  партизан, дітей, працівників тилу.
    Найважчі та найжорстокіші випробування випали на долю нашого  народу у роки  Другої  світової  війни. Мільйони  українців, у тому  числі сірогозці, пройшли  крізь  це  пекло і не скорилися. З числа  місцевих  жителів райцентру був  створений  винищувальний  батальйон в  кількості 125 чоловік та народне  ополчення (360 чоловік).  Тисячі мешканців району і брали участь у будівництві оборонних  споруд.
   Для організації  відсічі фашистам  рішенням  бюро Запорізького обкому  партії на території району було створено підпільний райком партії на  чолі з  першим секретарем  райкому М.В.Купрієм, партизанський  загін , командиром якого став І.Д.Височин. Чимало бойових  операцій на рахунку  партизан – підпільників. Їм  доводилося  діяти в умовах  відкритого степу. Т. Строкач у своїй книзі «Наш позивний – свобода» так пише про партизанів  Херсонщини: «Можна уявити , якими мужніми були  люди у Височина і Купрія, щоб воювати, щоб триматися у степах під час такої війни.»
    Згадуючи таких людей і доблесні їхні  справи, маємо  завжди пам’ятати, що партизанський рух, як і все пов’язане з минулою  війною – це вічно жива  історична  пам’ять, яка повинна  вчити повазі  до історичного  минулого та  виховувати  почуття  патріотизму у підростаючого покоління.
  В КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека»  проведено  історичну годину  «Фронт без фронту  і тилу», на яку запрошено  учнів 9-б класу Нижньосірогозької ЗОШ І – ІІІ  ступенів (вчитель історії Дєжкіна О.В.). Їхній увазі  було запропоновано  відео «Велика Вітчизняна війна 1941 – 1945. Партизани» та книжкова  виставка - спогад «Ми будем  довго  пам’ятати і вам забути не дамо», на якій  представлено  літературу  про партизанський  рух  на території України  та  Сірогозщини.



Немає коментарів:

Дописати коментар