середу, 31 серпня 2016 р.

Апостол духу, Каменяр – Іван Франко

    27  серпня 2016 року виповнилося 160 років від дня народження великого сина України, її духовного пророка, титана думки і праці І.Я.Франка.
   Для селищної бібліотеки ювілей Каменяра – це добра нагода показати користувачам різного віку І.Франка і як захоплюючого казкаря й оповідача, ніжного лірика й глибокого філософа.
   Тож, цього дня бібліотека запросила односельців до літературної вітальні на літературний вечір «Гармонія душі», створений на основі спогадів про поета, а також його віршів і пісень на слова митця.


   Основний зміст композиції складали діалоги між чотирма порами року, кожна з яких висвітлювала ту чи іншу грань душі Каменяра. Так Весна (Трибунська Е.) розповіла про дитинство Франка, а Літо (Латуненко А.) - про рідний край та батьківський дім. Осінь  (Герасимова А.)  повела мову про кохання митця та любовну лірику, а Зима (Матвєєва Х.) – про безмежний океан творчості великого Каменяра. Величко В. та Бородай Д.  інсценували уривок із п’єси «Квітка папороті», а Шапоняк М. душевно читав любовну поезію   І.Франка.


   Не стояли осторонь і маленькі користувачі. Вони запропонували переглянути стару народну казку «Ріпка» переказану Франком по-новому, насиченому елементами українського побуту. Найменшенькій артистці – Мішці-Сіроманці (Матвєєва С.) 3,5 роки.


   Бібліотекар  ознайомила з книжковою виставкою–ушануванням  «Казкар, байкар, поет і Довбуша нащадок» та прочитала уривки з таких відомих творів: «Мойсей», «Земле, моя всеплодющая мати», «Каменярі».



   І.Франко  - одна з найяскравіших постатей в українській літературі. В наш складний, суперечливий час його творчість, його життєвий девіз – «з людьми і для людей» - вчить найголовнішому  - бути людиною серед людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар