середу, 30 вересня 2015 р.

«Ігри патріотів Херсонщини»



 
   

   Херсонщина…  Розлогі степові простори, чудові лісові краєвиди, багатий тваринний світ, розкішні заповідні зони, лагідні морські хвилі, тихий сплеск води у дніпровських заплавах, високе голубе небо, щедре південне сонце – все  це прекрасна, смаглява Херсонщина.




       29 вересня в районній  дитячій бібліотеці відбувся ІІ  районний етап обласного інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини», з метою сприяння патріотичному вихованню дітей, поширення серед них знань і інформації про Херсонську область. На районний тур завітали переможці І етапу з 7 сільських шкіл: Нижньосірогозька, Верхньосірогозька, Червонопартизанська, Вільненська, Нижньоторгаївська, Степненська, Новоолександрівська. Молодша категорія  складалася з – 24 учасників, середня – 26 учасників, старша – 5 учасників.  


      Змагання учасників проводилося у формі відповідей на питання, визначених в ігрових картах  «Перлини  таврійського краю».




     Діти відповідали  на  запитання  про  історію,  географію, природу,  літературу та мистецтво  рідного  краю.



    Професійно оцінювали конкурсні програми учасників турніру журі у складі:
Дєєв М.Я. – місцевий поет;
Голобородова М.М. – завідувач КУ «Нижньосірогозький районний методичний кабінет», вчитель вищої категорії;
Тюшко М.Л. – директор КЗ «Нижньосірогозький будинок творчості дітей та юнацтва»;
Пендак Л.С. – вчитель географії, екології, вчитель вищої категорії, старший вчитель, відмінник освіти України;
Салій М.М. – методист КУ «Нижньосірогозький районний методичний кабінет».
Куца Т.І.- шкільний бібліотекар Нижньосірогозькій ЗОШ.


   Перше місце дісталося команді учнів Нижньосірогозькій ЗОШ, друге – Нижньоторгаївській ЗОШ, третє місце Верхньосірогозької ЗОШ.
Хочеться відзначити активних  учасників турніру  які постійно  відвідували бібліотеку ,цікавилися різними краєзнавчими питаннями, новинками нашого краю і стали переможцями ІІ туру:
Молодша вікова категорія: I місце – Кузнєцова Богдана        (Нижньосірогозька ЗОШ  читач районної бібліотеки для дітей)
Середня вікова категорія: І місце –Кривчик  Анастасія ( Нижньторгаївська ЗОШ, читач сільської бібліотеки).
Старша вікова категорія: І місце – Гаврилова Аліна (Нижньосірогозька ЗОШ  , читач районної бібліотеки для дітей)


  У вітальному слові     до   учасників турніру  наш поважний гість-місцевий поет Дєєв Микола Якович сказав,що всі учасники  гри показали добрі знання про нашу Херсонську область, довели що вони справжні патріоти своєї держави і їм творити майбутнє нашої країни.
    Марина  Голобородова  звернулася  до  учасників  турніру  з  закликом   вивчати, знати і  любити  свою  малу  Батьківщину.

вівторок, 29 вересня 2015 р.

Цей дивосвіт – бібліотека


Всеукраїнський день бібліотек – свято всіх громадян, рівних у праві користуватися бібліотеками, їх ресурсами та послугами. У цей День ми відзначаємо високу місію Бібліотеки та Бібліотекаря: інформувати та просвіщати, організовувати безперешкодний доступ до інформації та ресурсів для всіх громадян, допомагати і навчати орієнтуватися у потоці інформації, сприяти оволодінню навичками пошуку та використання ресурсів на різних носіях.



     У  центральній  районній бібліотеці пройшов день відкритих дверей «Місце зустрічі - бібліотека». В цей день бібліотеку відвідали учні старших класів Нижньосірогозької  ЗОШ . Для них було   проведено екскурсію по бібліотеці  та   презентацію книжкової  виставки  “Сила бренду: сучасна українська література”. Присутні познайомилися з фондом бібліотеки, бібліотечними послугами,  книжковою виставкою  «Бібліотека – храм книжкової  душі»  та  взяли  участь в опитуванні  «Бібліотека очима читачів» .




неділю, 27 вересня 2015 р.

До Міжнародного дня туризму

    Щорічно 27 вересня відзначається Всесвітній день туризму – свято, що запроваджено з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв"язків. Туризм є частиною глобального руху, який будує взаєморозуміння і може допомогти нам захистити унікальні природні багатства і культурну спадщину. 
   День туризму - свято всіх, хто хоч раз відчув себе в ролі мандрівника, вибираючись з щоденної буденної суєти в ліс або на поле, на берег річки або озера, на море чи курорт, а також в інші місця, на які так багата наша улюблена земля!
    До цього дня в центральній районній бібліотеці представлено виставку-подорож "Туристичні родзинки світу" та проведено  туристичну VEB – подорож « Країнами  Європи» .



середу, 23 вересня 2015 р.

День партизанської слави


 
   

   22 вересня -  день партизанської  слави. Бібліотекарі запросили учнів 8-а класу (класний керівник Пантелей А.І.) на  маршрут пам’яті  по місцях слави в нашому селищі. Під час заходу учням розповідали про події з вересня 1941 року по жовтень 1943 року,  про партизанський рух в нашому районі, про створення пам’ятників в честь тих, хто воював на нашій землі і тих, хто віддав свої життя.






понеділок, 21 вересня 2015 р.

Герої не вмирають


    Державотворчі  процеси, що  відбуваються в  незалежній  Україні протягом  останнього  року, зумовлюють  необхідність  розв’язання  проблеми  національно  свідомих громадян, справжніх  патріотів, відданих  Вітчизні.
     Саме  тому  в  центральній  бібліотеці  приділяється  велика  увага  патріотичному  вихованню  підростаючого  покоління.



     З  метою  вшанування  військовослужбовців, які  героїчно  загинули  при  виконанні  завдань по  захисту  суверенітету та  територіальної  цілісності держави  в  бібліотеці  створено  тематичну  експозицію  «Українській  нації  призначено  вижити!»

четвер, 3 вересня 2015 р.

Омита кров’ю перемога.


  Друга світова війна – найкривавіший глобальний конфлікт,  трагедія цілого світу. Війна для України почалася 1 вересня 1939 року із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Із  Україною пов’язане і завершення війни. 2 вересня 1945 року генерал Кузьма Дерев’янко від імені СРСР приймав беззастережну капітуляцію японців.



  Про події Другої світової війни, про окупацію і незчисленні жертви  розповіли бібліотекар центральної районної бібліотеки Пузирнікова Т. та бібліотекар Нижньосірогозької ЗОШ Куца Т.  під час історичної довідки, яка відбулася 2 вересня в центральній районній бібліотеці для учнів 10-а класу.


   Діти уважно прослухали розповідь, переглянули відео і розповідали про те, як в їхніх родинах шанують пам’ять рідних, хто воював, хто загинув на полях битв, ознайомилися з матеріалами виставки «70 років вдячної пам’яті». Також з тривогою вони ділилися думками про події в зоні АТО, хвилювалися за тих, хто з нашого селища зараз знаходиться в Луганській чи Донецькій області. І завершили цей захід хвилиною мовчання за тими, хто загинув в зоні АТО, зокрема, за нашим земляком Анатолієм  Шиліком.