понеділок, 27 жовтня 2014 р.

Тихі зорі вічної пам’яті


   Біг часу… Чи можливо його зупинити? Сімдесят один рік віддаляє нас від тих днів – 28 жовтня 1943 року, коли були визволені Нижні Сірогози від фашистських загарбників. 71 рік не припорошили людську пам’ять, з кожним роком лише підтверджують героїзм народу у Великій Вітчизняній війні.

    З точки зору історії, з висоту погляду тисячоліть – це мить, яка нічого не важить. Але для нас, нижньосірогозців – це життя, це ціла епоха. Війна – найбільше, що є з людських лих, багато горя принесла вона. Велика Вітчизняна війна залишається живою історією, бо серед нас ще живуть свідки тих подій. Ці свідки – наші земляки, односельці.

    В КЗ «Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» бібліотекарі створили виставку «70 років вдячної пам’яті» і запросили  користувачів бібліотеки на патріотичну годину «Тихі зорі вічної пам’яті», на якій ознайомили їх з подіями того часу,  з подвигами, які звершили наші односельці-підпільники, розповіли про те, як сірогозці шанують пам’ять загиблих.  

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

«Читай завжди, читай повсюди, з тобою завжди книжка буде»

   Чи зможе людина прожити без книги? Нецікаво, нудно, але зможе. Книга поряд з нами з самого дитинства, вона нас супроводжує все життя. Хтось може не читати, а хтось і дня не уявляє в своєму житті без читання. Книга – це найцінніше надбання людства, вона несе в собі знання, інформацію про події давні і сучасні. А бібліотека – це книгосховище, яке зберігає людську мудрість.

     17 жовтня літературний компас привів до нашої бібліотеки учнів 9-х класів Нижньосірогозької ЗОШ, до уваги яких бібліотекарі представили літературний екскурс в історію створення книги, в якому розповідалося про найперші книжки – глиняні таблички, папірусні свитки, про першодрукарів, про сучасні видання.  А закінчилася ця зустріч флеш-мобом «Читай завжди, читай повсюди, з тобою завжди книжка буде».


четвер, 16 жовтня 2014 р.

Данину шани віддамо.

      Час летить. Гонить його вітер, як хмарки на небі. Цей же вітер листає і сторінки  минулого, сучасного, майбутнього. Сторінки історії нашого краю, нашої землі. Землі, про яку сказав Ю.В.Безух - мiсцевий поет.
           Моя земля, лише одна земля,
           Не можна ні купити, ні продати,
           Я став на неї босе немовля
           І в неї положив назавжди матір.
     Так, це наша земля, з якою ми пов’язані, як пуповиною , на яку вперше ступили , зробили свій перший крок.  Тож, історія нашого краю творилася тими, хто прийшов на цю землю до нас, хто живе поряд з нами, хто прийде після нас.
          16 жовтня бібліотекарі  Нижньосірогозької центральної бібліотеки разом з учнями Нижньосірогозької ЗОШ – членами краєзнавчого клубу при Будинку творчості дітей та юнацтва провели патріотичний квест «Данину пам’яті віддамо»,  пройшли місцями, в яких завмерли миті історії нашого краю, торкнулися минулого і віддали  шану пам’яті тим, хто залишив після себе ці чудові пам’ятники.
         Першою зупинкою був пам’ятник «Танк», який було відкрито 28 жовтня 1990 року. Присвячений він подвигу  воїнів 19-го танкового корпусу. В кінці 1980-х років в Нижньосірогозькій середній школі був створений пошуковий загін під керівництвом   викладача історії Волобуєва Анатолія Олександровича, які розшукували ветеранів-визволителів. Так пошуковий загін  вийшов  на Раду   ветеранів 19-го танкового корпусу, в гості до якої вони були запрошені.

        Під час цієї мандрівки і виникла думка : чим можуть віддячити, або залишити пам'ять про себе танкісти. У вересні 1990-го року танк "ІС-2" був доставлений залізною дорогою на станцію Сірогози.  Зі станції Сірогози танк своїм ходом прибув до райцентру і завмер на п’єдесталі, як знак великої шани визволителям.

         Друга зупинка – пам’ятний знак жертвам голодомору. 24 листопада 2007 року на знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору 1932-33 рр., відзначення 75-ї річниці цієї страшної для українців трагедії в центральному сквері Нижніх Сірогоз відбулася офіційна церемонія відкриття Пам’ятного  знаку жертвам Голодомору. 
       

       Третя зупинка – меморіал «Скорботна мати», який було відкрито 9 травня 1982 року. Тут похоронені воїни, які визволяли сірогозщину від фашистських загарбників, ті, хто був розстріляний в період окупації, а також герої-підпільники. Біля меморіалу «Скорботної матері» традиційно зупиняються весільні кортежі і молодята покладають квіти з вдячністю за мирне небо. Це місце зустрічі випускників Нижньосірогозької ЗОШ, ветеранів Великої Вітчизняної війни, дітей партизанів. Вчителі приводять учнів на екскурсії, цим самим виховуючи у них любов до рідного краю, повагу до видатних місць, яку вони пронесуть через все життя.



          Четверта зупинка –   пам’ятний знак воїнам-інтернаціоналістам в смт Нижні Сірогози, відкритий у червні 2006 року за сприяння Нижньосірогозької селищної ради та Херсонського обласного відділення соціальних гарантій військовослужбовців та ветеранів Збройних Сил. Ініціаторам встановлення цього пам’ятного знаку стали воїни-афганці Нижньосірогозького району. Вони самі створили ескізи майбутнього пам’ятника, який виготовила фірма «Гарант» (м. Н-Каховка), самі займалися його спорудженням. Це – Польський Геннадій, Піщемуха Сергій, Джердж Микола, Первоглаз Валентин, Остапенко Геннадій та інші.

вівторок, 14 жовтня 2014 р.

«Запорізькі козаки – наша слава навіки»


У світлий день Покрови Пречистої Богородиці, яка українцями завжди вважалася заступницею і покровителькою відзначається національне свято – День українського козацтва. Ця традиція належно підкреслює велике історичне значення козацтва в боротьбі за утвердження української державності та суттєвий внесок у сучасний процес державотворення.

Козаччина завжди була однією з найяскравіших сторінок української історії, на славних прикладах якої виховувалося почуття національної самоповаги багатьох поколінь українців. Козацтво – звитяжна історія і велика гордість нашого народу, душа України, її надія і оберіг.  

Національно-культурне відродження наших днів великою мірою живиться традиціями славної козацької доби. Саме представникам козацьких громадських об’єднань належить велика роль в утвердженні національної свідомості.
   
    Свій внесок у святкування цієї дати зробили і  наші бібліотекарі. Сьогодні до  бібліотеки завітали учні 9-А класу Нижньосірогозької ЗОШ І-Ш ступенів. До їхньої уваги була представлена історична мандрівка «Запорізькі козаки – наша слава навіки», оформлено книжкову   виставку «Рідна земле моя, ти  козацькою славою щедра», на якій представлена література з історії козацтва, книги, в яких розповідається про гетьманів України, художні твори про козацтво. Під час проведення мандрівки школярі прослухали  козацькі пісні, переглянули презентацію  «Козацькому роду нема переводу»,
 активно  відповідали на запитання вікторини та розгадували загадки. Мандрівку підготували і провели бібліотекарі  центральної районної бібліотеки Каменецька Тетяна, Польська Олександра,  та бібліотекар Нижньосірогозької ЗОШ Куца Тетяна.

пʼятницю, 10 жовтня 2014 р.

День юриста — день служителя Феміди


   У рамках проведення Тижня правових знань з нагоди Дня юриста, Нижньосірогозьким районним управлінням юстиції з 06 жовтня по 10 жовтня 2014 організовано виставку-форум у приміщенні КЗ “Нижньосірогозька центральна районна бібліотека” на тему: “Подорож у світ юридичних професій”.
   Оленою Садловською - головним спеціалістом Нижньосірогозького районного управління юстиції ознайомлено відвідувачів читального залу та працівників закладу з юридичною літературою. Крім, того головний спеціаліст районного управління юстиції Олена Садловська звернула увагу, що відповідно до загальноприйнятої думки юристом є спеціаліст у галузі права, який повинен «знати право, служити праву, захищати право». Насправді ж за цим лаконічним твердженням стоїть дійсно глибокий зміст.       Юрист — це передусім особа, яка присвячує свою діяльність відстоюванню справедливості та дотриманню ідеалів правосуддя, захисту інтересів, честі та гідності всіх верств населення нашої держави.Відвідувачів читального залу та працівників закладу запрошено

  10 жовтня 2014 року до районного управління юстиції на день відкритих дверей та консультування.

пʼятницю, 3 жовтня 2014 р.

«Запобігання та протидії корупції в судовій системі»


    Корупція  є однією з найактуальніших проблем сучасності .  В останні роки в Україні у сфері протидії корупції зроблено багато значних заходів.
    У рамках проведення Всекраїнського тижня правових знань «Подолання корупції в судовій системі», Нижньосірогозьким районним управлінням юстиції з 01 жовтня по 03 жовтня 2014р. в  КЗ “Нижньосірогозька центральна районна бібліотека» проведено інформаційну годину  «Запобігання та протидії корупції в судовій системі»,  в якій  прийняли участь працівники і користувачі бібліотеки.

    Учасники заходу з зацікавленістю прийняли участь в обговоренні виступу  Олени Садловської — головного спеціаліста Нижньосірогозького районного управління юстиції,     в якому  було   роз’яснено можливі шляхи утвердження доброчесності в судовій системі та визначено, що корупція є вкрай негативним явищем, її суспільна небезпечність полягає у тому, що вона: завдає збитки всім; підриває авторитет держави, завдає шкоди утвердженню демократичних основ суспільства; суттєво обмежує конституційні права й свободи людини і громадянина, особливо пересічних громадян; порушує принципи верховенства права; призводить до гальмування та викривлення соціально-економічних реформ, перешкоджає розвитку ринкових відносин, передусім середнього та малого підприємництва, а також надходженню іноземних інвестицій; порушує принципи соціальної справедливості, невідворотності покарання; створює залежність.

  Також була презентована виставка-форум на якій було представлено збірники  та документи законодавчих документів.


середу, 1 жовтня 2014 р.

Душі аптека - бібліотека


   В усі часи книги виконували найважливішу місію – сприяли підвищенню рівня знань, формували світогляд людини. Книжкові скарби надихали на творчість, слугували відродженню духовності, зберігали історичну пам'ять.
Праця бібліотекаря на ниві вітчизняної культури, турбота про збереження духовних скарбів – це служіння істинним знанням та мудрості.

                  
     Указом президента України від 14 травня 1998 року був заснований Всеукраїнський день бібліотек. Його святкування проходить щорічно 30 вересня.
    В КЗ «Нижньосірогозька центральна  районна  бібліотека» 
          




30 вересня з нагоди  Всеукраїнського дня бібліотек   проведено  свято  «Душі  аптека  - бібліотека».  На свято  були запрошені  представники  влади,  ветерани   бібліотечної  справи,  бібліотекарі  сільських  бібліотек – філій, кращі читачі.  З вітальним   словом   до  присутніх  звернулися   завідуюча  відділом     райдержадміністрації  Полуекто О.М.  та  завідуюча  відділом  культури  та  туризму Шевченко О.В. Багато теплих слів було сказано про бібліотеку та книгу,  вшановано бібліотекарів та нагороджено подяками відділу культури і туризму кращих працівників: Пузирнікову Т.О., Кутіщеву І.М.,Василенко Т.В.

Учасники заходу переглянули презентацію роботи бібліотек району «ІТ-історії успіху», «Дзвенить Херсонським краєм Кобзареве слово».
      З вітальним словом від читачів виступила Качкарова  Л.М., яка протягом багатьох років є активним читачем  бібліотеки. 
   В  своєму  виступі вона  щиро  подякувала  працівникам  бібліотеки  за самовіддану  працю.  Приємно  було  чути з вуст читача добрі  слова  на  адресу  бібліотекарів.
    Колектив  районного  Будинку  культури   привітав  присутніх  святковим  концертом,  на  якому  прозвучали  пісні  присвячені  незалежній  Україні.

 На  згадку  про  свято  залишилося  колективне  фото.